Κάθε Πέμπτη απο τις 8:00 πμ. έως τις 2:00 μμ. στην λαική αγορά της Θεσσαλονίκης Κανάρη 41-43.

Την καθιερωμένη πίτα έκοψε ο Βοσκός εχθές Δευτέρα 2/2/2015. Σύσσωμη η ''ομάδα'' του βοσκού παραβρέθηκε σε γνωστή ταβέρνα του Λιβαδίου όπου δείπνησε και έκοψε την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα. Σε σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και εκ μέρους του ΔΣ κ. Αναστάσιος Αντωνίου ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν και βοήθησαν την επιχείρηση και ευχήθηκε το 2015 να είναι μια χρονιά με τις ίδιες επιτυχίες του προηγούμενου έτους και ακόμη καλύτερες.
 

Boσκοί με όπλο το ίντερνετ..!!

 

Ο «διαδικτυακός» βοσκός Τάσος Αντωνίου μιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»
 Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη

 
Σε πρότυπο κτηνοτροφικό συνεταιρισμό έχουν μετατρέψει την επιχείρησή τους, μια ομάδα νεαρών από την περιοχή Λιβάδι Ολύμπου, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι ακόμη και σε καιρό κρίσης υπάρχουν ιδέες που ανταμείβονται.

Με όπλα το μεράκι, την αλληλεγγύη και τη συμβολή του διαδικτύου, ο συνεταιρισμός « Βοσκός» έχει κατορθώσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Μεταξύ άλλων, τροφοδοτεί τα προϊόντα του λαϊκές αγορές της Μακεδονίας, της Πιερίας και της Θεσσαλίας αλλά και καταστήματα delicatessen σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Πρόκειται για μια ιδέα που σκεφτόμασταν αρκετό καιρό προκειμένου να προωθήσουμε τα προϊόντα μας και να μας μάθει ο κόσμος. Δημιουργήσαμε λοιπόν την ιστοσελίδα και τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο 32χρoνος Πρόεδρος του συνεταιρισμού Τάσος Αντωνίου και προσθέτει: «η ταχύτητα του διαδικτύου βοήθησε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τόσο στην προβολή όσο και στην επικοινωνία μας με παραγωγούς εντός και εκτός συνόρων», αναφέρει.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος εξηγεί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα του συνεταιρισμού (γάλα, φέτα, γραβιέρα, ξινοτύρι, κεφαλοτύρι, βοσκοτύρι), αναμένεται να προωθηθούν και σε ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γαλλία η Γερμανία και το Βέλγιο. «Μας προσέγγισαν παραγωγοί άλλων χωρών και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε μια νέα συνεργασία».
Ωστόσο, τα πράγματα στον συνεταιρισμό δεν ήταν πάντα ρόδινα και οι συνθήκες εργασίας ιδανικές. «Παλιότερα η δουλειά αυτή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και πολλές ήταν οι φορές που αναγκαζόμασταν να εργαστούμε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες όπως είναι η έλλειψη ρεύματος και μηχανημάτων», επισημαίνει ο κ. Αντωνίου, ο οποίος όμως ξεκαθαρίζει πως το πάθος για τη κτηνοτροφία ήταν δεδομένο.
«Από μικρά παιδιά ασχολούμασταν με την κτηνοτροφία.
Είχαμε την ευλογία να γεννηθούμε σε μια περιοχή με αρκετά πλεονεκτήματα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του υψομέτρου και της γονιμότητας του εδάφους.Πλέον, μετά από μεγάλη υπομονή και αρκετές οικονομικές δυσκολίες, ο συνεταιρισμός διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και η δουλειά γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. «Είχαμε μια υποδομή με 350 ζώα και σιγά σιγά φθάσαμε στα 800 αιγοπρόβατα και 50 αγελάδες ελεύθερης βοσκής».
«Ξεκινήσαμε το 2007 και αυτή τη στιγμή το 80% των μέσων παραγωγής προέρχεται από εμάς (χωράφια, ζωοτροφές, ζωικό κεφάλαιο, και προσεχώς τυροκομείο ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού), με προοπτική να γίνουμε απολύτως αυτάρκεις στο άμεσο μέλλον.
Από την παραγωγή του γάλακτος το 40% μετατρέπεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και το υπόλοιπο πωλείται ως πρώτη ύλη σε γαλακτοβιομηχανίες και άλλους τυροκόμους».
Το μυστικό της επιτυχίας 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου συστατικό στοιχείο της επιτυχίας του συνεταιρισμού είναι η μεθοδικότητα στην εργασία και η ποιότητα των προϊόντων που παράγεται. « Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την ποιότητά μας και τις προσιτές τιμές», λέει ο επικεφαλής του συνεταιρισμού, ο οποίος δεν φέρεται διατεθειμένος να θυσιάσει την ποιότητα των προϊόντων για χάρη του ανταγωνισμού.

Όπως εξηγεί δε, τεράστια σημασία για την επιτυχία της όλης προσπάθειας έχει να συνεχίσουν οι αποφάσεις που αφορούν στον συνεταιρισμό να λαμβάνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς, προκειμένου να εμπεδώνονται σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. «Δεν θέλουμε να χαθεί ο έλεγχος μπαίνοντας στον Συνεταιρισμό άνθρωποι ξένοι με το αντικείμενο, που μοναδικός τους στόχος είναι το κέρδος, κατεβάζοντας την ποιότητα των προϊόντων και δίνοντας χαμηλές τιμές στους παραγωγούς», καταλήγει ο κ. Αντωνίου, δίνοντας τη δική του διάσταση στην έννοια της καλής και ποιοτικής ελληνικής παραγωγής.
 
Συμβουλές σε νέους βοσκούς

Έχοντας καταφέρει να στήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση σε περίοδο κρίσης, ο νεαρός βοσκός δίνει το δικό του μήνυμα σε νέους συναδέλφους του αλλά και όσους απογοητεύονται από τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στη χώρα. Ο κύριος Αντωνίου αναγνωρίζει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά στο τέλος, όπως υπογραμμίζει, όσοι κοπιάσουν με επιμονή, υπομονή και μεράκι θα ανταμειφτούν για τον κόπο τους. «Ακούω και βλέπω κατά καιρούς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για περιστατικά αυτοκτονίας τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την οικονομική κρίση. Εκείνο που έχω να πω στους ανθρώπους της ηλικίας μου και γενικότερα στον κάθε πολίτη της χώρας αυτής, είναι ότι λύσεις υπάρχουν, δεν χρειάζεται να φεύγουν όλοι στο εξωτερικό», καταλήγει. 

Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΜΟΣ ΒΟΣΚΩΝ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ 7η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ZOOTECHNIA,  ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ 4 ΗΜΕΡΕΣ AΠΟ ΤΙΣ 3 ΩΣ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ.
 
TO ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο "ΣΕΚ" (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ) ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ.
 
Ο ΣΕΚ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑΣ MARKET ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (ΟΠΩΣ Ο ΒΟΣΚΟΣ) ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΩΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ.  
 
ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΦΥΓΑΝΕ ΚΑΤΑ ΕΝΘΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ.  ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΤΙΣ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ
ΤΑΣΟΣ ΑΝΤΟΝΙΟΥ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Διαφάνεια στην Πρωτογενή Παραγωγή, στην Εποχή της Κρίσης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:30, στο Ζάννειο Πνευματικό Κέντρο, στο Λιβάδι Ελασσόνας.
Κύριοι ομιλητές της ημερίδας θα είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Η διαφάνεια, ακρογωνιαίος λίθος για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα», και ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιος Σούρλας: «Διαφάνεια: προϋπόθεση ανάπτυξης».
Εισηγήσεις θα κάνουν, ο Γενικός Γραμματεάς Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτριος Μελάς: «Κρατικές Ενισχύσεις μη συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία», ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτριος Ιατρίδης: «Διαφανής αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων: Διαδικασίες και έλεγχος», ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης: «Η διαφάνεια, προϋπόθεση απονομής δικαιοσύνης και ανάπτυξης στα πλαίσια λειτουργίας του ΟΓΑ», ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν: «Η σημασία της πιστοποίησης και των ελέγχων των αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ», ο Γενικός Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης: «Η κατάργηση της αυτοπρόσωπης παρουσίας των πολιτών ως προϋπόθεση για τη μείωση της διαφθοράς», ο τέως Διευθυντής Δασών κ. Δημήτριος Σπαθής: «Διαφάνεια στην αξιοποίηση των δασικών εκτάσεων» και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣ-ΓΑΛΑ κ. Αθανάσιος Βακάλης: «Αξίες και Αρχές του σύγχρονου συνεταιριστικού κινήματος».
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Ελασσόνας  κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου και ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΒΟΣΚΟΣ» κ.Αναστάσιος Αντωνίου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Ρούστας.

Νέες αναπτυξιακές δυνατότητες διανοίγονται για την κτηνοτροφία στην επαρχία Ελασσόνας μετά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου για το νέο τυροκομείο του Συνεταιρισμού «Βοσκός» στο πλαίσιο του μέτρου 1.2.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής»), καθώς θα αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα, μέσω της μεταποιητικής δραστηριότητας και της καθετοποίησης της παραγωγής, το ποιοτικό γάλα των ορεινών κτηνοτρόφων της περιοχής.
Στη διαπίστωση αυτή συμφώνησαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο πρόεδρος των Σφαγείων Ολύμπου κ. Λευτέρης Καϊμακάμης και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου Ολύμπου «Βοσκός» κ. Τάσος Αντωνίου σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο.
Στη συνάντηση συζητήθηκε ο προγραμματισμός της Γιορτής Φέτας το 2014, στην Ελασσόνα, η οποία αποτελεί κτηνοτροφικό κέντρο και πρωταγωνιστεί στην τυροκομική παραγωγή σε πανελλαδικό επίπεδο.
Επιπλέον, σε συνέχεια της πιστοποίησης ΠΟΠ για το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας, συμφωνήθηκε, μετά και από πρόταση του προέδρου των Σφαγείων Ολύμπου κ. Καϊμακάμη, να πραγματοποιηθεί ημερίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στο Δήμο Ελασσόνας, προκειμένου να παρουσιαστούν και να αναλυθούν οι προοπτικές αξιοποίησης αυτής της πιστοποίησης.
 

Η πρώτη προσπάθειά μας να μας γνωρίσει ο κόσμος έγινε το 2010 στην Πανελλήνια Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα όπου τα προϊόντα μας ενθουσίασαν και επικροτήθηκαν.
Το 2011 συμμετείχαμε στην 7η Διεθνή Έκθεση για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, Zootechnia όπου με την συμπαράσταση και τεράστια βοήθεια του Σ.Ε.Κ. (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) το περίπτερό μας βραβεύτηκε ως το καλύτερο της έκθεσης. Όσοι μας γνώρισαν δοκιμάζοντας τα τυριά μας, μας συνεχάρηκαν και μας προέτρεψαν να συνεχίσουμε.

 

Created by www.web-mastors.net.
Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου Συν. Π.Ε.
Λιβάδι Ολύμπου Ελασσόνας, ΤΚ 400 02, τηλ. & fax. 24930 41341

Copyright © 2024 www.voskos.gr